Gulai kuning keladi dan udang..
Bahan-bahan:
- Sepokok keladi pinang (potong 3 inci dan siat kulitnya)
- 4 cwn santan dari sebiji kelapa
- 1/4 kg udang
- 7biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 1 sk ketumbar
- 2 cm kunyit hidup dan lengkuas
- 2 keping asam gelugur
- 2 sb cili boh / 5 biji cili kering
- Garam dan gula secukupnya
Cara-cara
- Rebus keladi 2 kali mendidih (istilah mak) dan toskan airnya
- Tumbuk lumat ketumbar, lengkuas, kunyit, bawang merah, bawang putih dan cili boh
- Masukkan santan dalam periuk keladi dan masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi. Masukkan juga udang
- Masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan asam gelugur dan perasakan garam gulanya.
- *Ini adalah bahan2 dan cara yang selalu saya gunakan. Kalau kawan2 nak tambahkan serai atau bahan2 lain, terpulang pada citarasa sendiri.
- ~Selamat mencuba~
sedapnya..gulai yang mak masak kat kampung...
ReplyDelete