Thursday 6 October 2011

Gulai kuning keladi dan udang..

                   Bahan-bahan:
  • Sepokok keladi pinang (potong 3 inci dan siat kulitnya)
  • 4 cwn santan dari sebiji kelapa
  • 1/4 kg udang
  • 7biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 1 sk ketumbar
  • 2 cm kunyit hidup dan lengkuas
  • 2 keping asam gelugur
  • 2 sb cili boh / 5 biji cili kering
  • Garam dan gula secukupnya

Cara-cara

  1. Rebus keladi 2 kali mendidih (istilah mak) dan toskan airnya
  2. Tumbuk lumat ketumbar, lengkuas, kunyit, bawang merah, bawang putih dan cili boh
  3. Masukkan santan dalam periuk keladi dan masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi. Masukkan juga udang
  4. Masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan asam gelugur dan perasakan garam gulanya.
  5. *Ini adalah bahan2 dan cara yang selalu saya gunakan. Kalau kawan2 nak tambahkan serai atau bahan2 lain, terpulang pada citarasa sendiri.
  6. ~Selamat mencuba~

1 comment: