Friday, 7 December 2012

Cinta itu datang bersama air mata. Saat kita menerima cinta, kita mesti bersedia untuk mengalirkan air mata. Alangkah indahnya saat bahagia, terukirnya senyuman tanpa bicara. Perlu diingat, pabila kesedihan melanda, bersedialah untuk ditemani air mata. Tanpa bicara, tanpa dipaksa, ia tetap mengalir. Bahkan menjadi peneman tatkala kesepian. Tatkala itu janji hanya tinggal janji, harapan menjadi layu...

                Kesepian malam, hanya ditemani my sayang @ assignment (bila cinta akan ilmu, ia akan setia bersama kita, cinta akan manusia, belum tentu lagi boleh setia n bersama).=kak chik=

~Jumaat 7/12/12~
                    

Sunday, 17 June 2012

DEDIKASI KHAS BUAT ADIK-BERADIKKU DI UKM:
                          (i) Ayong
                               (ii) Angah
                                          (iii) Achik
 I love my friends neither with my heart, NOT with my mind. Just in case heart might stop, mind can forget.
          I LOVE THEM WITH MY SOUL COZ SOUL NEVER STOP OR FORGET.
GOOD LUCK 4 FINAL EXAM, HOPE WE'LL GET BEST RESULT THAN BEFORE. WISH U ALL THE BEST.  19-22 / 26-27 JUN 2012.
Musim ni laaa musim yg paling stress bg pelajar...bkn stress apa, byk bnda kena settlekan. Nak catch up stdy smua sbjek, nk settle assignmen yg ntah bila nk siapkn, nak beli tiket blik kg, erm mcam2 lg lah. Duit pn mkin bnyak yg kena keluarkn. Tapi, jika sesuatu yg kita buat tu dgn niat yg ikhlas insyaAllah akan dipermudahkan-Nya. Musim ni jgak laaa msim tuk berpisah buat seketika, dan kembali ke pangkuan keluarga. Hampir berbulan di kampus, dh tiba masanya mengorak langkah blik ke kampung bersama keluarga. Harap-harap cuti semester nanti dpat dimanfaatkn siswa siswi sebaik mungkin.  Kebetulan hari ni adalah Hari Bapa, jadi sy nak ucapkan SELAMAT HARI BAPA, didedikasikan buat semua yg bergelar bapa, dan juga untuk arwah ayah (Al-Fatihah dikirimkan - moga tenang di sana dan ditempatkn dlm kalangan orang2 yg beriman & beramal soleh). p/s: bagi kawan2 yg masih mempunyai Ayah, hargailah dan sayangi ayah anda, jagalah ayah sebaik mungkin, berbaktilah walau tanpa dipinta. 
Walaupun sy dh tiada ayah, tapi kasih ayah pada sy dan adik-beradik tetap segar dalam ingatan. Pusara ayah tetap setia kami kunjungi, Alhamdulillah. Untuk mak, terima kasih di atas segala pengorbanan dan susah payah selama membesarkan kami. Semoga mak diberi kesihatan yang baik dan dapat mengecap kebahagiaan bersama anak-anak. Amin. Sayang ayah & mak.
                                                              AHAD 17 Jun 2012

Sunday, 10 June 2012

Sibuk punya pasal. sampai lupa pulak nak update blog. Kalau ikutkn, xda la sibuk sgt pun. (hehe)..hari ni dh 11/6/2012 (isnin), mggu stdy week pun dh lepas. Skrg kena gigih telaah buku laa pulak..erm rumet sy pn dah exam ary ni, first paper (gud luck Nissa). Pejam celik pejam celik, lagi 19 hari sy nak blik kg..rndu sgt kat famili (waiting 4 me ok). Dan 19/6 ni jgak sy first paper, nervous sgt2. Harap dpat wat yg terbaik. Mudah-mudahan cemerlang! Semalam prgi hntar K.Long (beloved sister) kat Terminal Bas Bandar Tasik Selatan, sbb akak nk blik Johor, mggu cuti sekolah pn dah habis, skrg dah start laa rutin harian akak sbg cikgu baru (Cikgu Fatimah).Tahniah yer kak, dah bergelar ckgu, selama 4 tahun gigih belajar di Upsi, walaupun lama menunggu tarikh posting, namun Alhamdulillah, akak akhirnya berjaya dlm temuduga dan dh posting hmpir 3 mggu yg lepas. Tahniah lg sekali kak! Pengorbanan mak kerja pagi ptg kat kg semata-mata nak bagi kami belajar, dh terbalas, syukur Ya Allah, di atas segala nikmat kurniaan-MU. SELAMAT BERTUGAS SEBAGAI PENDIDIK, KAK LONG.. smga dpt jadi pendidik yg baik, berdedikasi, berintegriti. Be the Best kak! Luv u!


Tuesday, 27 March 2012

Nasib laa diri duk jauh dr mak ng famili..kalau skit, x taw nak kongsi ng sape..sape la sgt nk dgr kesakitan kita? Lau dgr pn,wat endah x endah jer.kita yg skit,bkn org yg skit. Jd apa bleh bt?? terguling-guling sorang2 time skit.masyaAllah...Tuhan saja yg tahu betapa sakitnya sy time tuuu...lau kat umah, ada mak..bleh picit2, pnjamkan lengan tuk beradu...nanges2 sebelah mak...tp skrg, sy duk tmpat org...x bleh nk wt cm tu...sy kena kuat, kuat utk diri, kuat utk smpan & hadapi kesakitan sy...ya Allah, sembuhkn sy...amin.

Monday, 26 March 2012

Di situ, masih lagi teguh berdiri dapur beralaskan  kayu api,
Walau bertahun lamanya, ia masih setia, sabar memberi khidmat,
Menemani ibu tersayang,
Saban hari menyediakan sesuap rezeki,
Kadangkala si anak merintih,
Mengapa begitu, mengapa begini? Namun si Ibu..
Tetap setia, sesetia cintanya pada arwah suaminya,
Anakku...bersederhanalah, bersyukur dengan segala yang kita nikmati,
Jgn ikutkan org nak...
Lantas si anak terus memeluk & mencium ibunya,
Ibu..maafkan kakak...
Ibu x berkecil hati pun, ibu sayangkan anak-anak ibu,
Ibu nak anak-anak ibu berdikari, tahu erti kesusahan,
Ibu dh tua nak, smpai masanya nt... ibu harap moga kalian dapat teruskan hidup dgn baik,
Tahu urus diri, urus hidup,nt kalian juga akan ada keluarga sndiri.Anak-anakku, Ingat pesan ibu..
InsyaAllah ibu..kakak sygkan ibu..syg ibu sgt3..Utk Arwah ayah, kakak sntiasa doakan kebahagiaan ayah..moga ayah di tempatkn dlm kalangan org2 yg beriman & beramal soleh. Kakak rndu ayah sgt2, hanya pusara ayah tempat yg kakak setia kunjungi, gmbar2 ayah sntiasa dlm tatapan kakak, doa & bacaan ayat-ayat suci utk ayah x pernah lekang dari bibir kakak..smga ayah tenang di sana..Amin.
Rupanya dh sekian lama sy tdak aktif menekan aksara utk blog..last skali time nk blik kg lpas bis final exam. Cpatnya masa b'lalu, pejam celik pejam celik, sebulan lebih dah start sem nih..Syukur pada-MU ya rabbi, sy msih dpt bernafas, melihat alam yg indah ini, memiliki anugerah yg dikurniakn, menatap wjah-wjah org yg sy syg,..Alhamdulillah Ya Allah,  Engkau msih bg kesempatan n peluang tuk sy merasai nikmat kehidupan ini, walau terkadang sy bagaikn ptus asa pabila mslah melanda, namun rahmat n kasih syg dari-MU ya rabbi memulihkn kmbali kesakitan itu. Sesungguhnya, Engkaulah pemilikku yg MAHA PENYAYANG..amin ya rabbal alamin.
Kak Chik..